Op mobiel apparaat: ZOEKFUNCTIE = Loep ( Icoontje links) en MENU = 3 streepjes ( Icoontje rechts)

Dag van Overprikkeling

bij hersenletsel

23 juni 2021 organiseerde Hersenletsel-uitleg weer een Dag van Overprikkeling

Hiermee tracht de stichting achter de website meer bewustwording en kennis over overprikkeling als gevolg van hersenletsel te realiseren. Het thema van 2019 was "Begrip begint bij erkenning". Het thema van 2020 was "Ernstige overprikkeling sluit deuren voorgoed, tenzij...." Het thema van 2021 stond in het teken van de uitkomsten van het onderzoek naar overprikkeling.

 


Lees ons Pleidooi

Wij doen een verzoek aan organisaties die deze week juni 2021 meebeslissen over de Zorgstandaarden om ons Pleidooi te lezen dat in elke fase van de zorgketen, het ziektebeeld van overprikkeling door hersenletsel waar mogelijk voorkomen wordt. Lees ons Pleidooi.

Download de profielfoto 2021

Doe je mee? Verander je één week je profielfoto op social media om je steun te betuigen aan allen die aan overprikkeling lijden?

Profielfoto 2021
Afbeelding – 73,1 KB 1437 downloads

De poster van 23 juni Dag van overprikkeling 2021

POSTER DAG VAN OVERPRIKKELING 2021
Afbeelding – 4,0 MB

Vind u deze poster iets te druk? Gebruik dan een van deze twee:

De Dag Van Overprikkeling Bij Hersenletsel Begrip begint bij erkenning
Afbeelding – 1,4 MB
Themaposter vorig jaar Dag Van Overprikkeling For ever in lockdown
Afbeelding – 460,2 KB

Bovendien brengen 23 juni we een handzaam boekje on line uit voor direct betrokkenen en hulpverleners. Met tips en hoe een naderend ziektebeeld dor zintuiglijke overprikkeling te herkennen en dat zo mogelijk te voorkomen.
Volg deze link.

Info

 

Hersenletsel brengt veelal permanente schade aan de hersenen toe. Hersenletsel kan een gevolg zijn van een trauma van buitenaf, bijvoorbeeld door een ongeval, of van een aandoening ín het lichaam zelf. Veel mensen met een hersenletsel hebben te maken met sensorische overprikkeling. Sensorische overprikkeling houdt in dat bijna elke zintuiglijke prikkeling voor een overmatige reactie van het zenuwstelsel zorgt.

 

De continue stroom aan prikkels is voor gezonde mensen heel goed te reguleren, maar veel mensen met hersenletsel en andere brein-gerelateerde aandoeningen zijn extreem gevoelig voor licht, visuele patronen, geur, bewegingen en geluid (!), met name voor achtergrondgeluiden. Ook worden de cognitieve prikkels niet meer gefilterd, zodat het denken en onthouden een groot probleem is. Deze mensen zien hun leven door het letsel drastisch veranderen. Zij kunnen niet of nauwelijks meer deelnemen aan het openbare- familie- en gezinsleven. Ze zien hun sociale leven sterk achteruitgaan en vaak is deelname aan het werkproces niet meer mogelijk, of niet meer in dezelfde functie.

 

Sensorische overprikkeling is uitputtend. Er zijn zelfs veel mensen die vanwege de prikkelgevoeligheid een ziekenhuisbehandeling niet aankunnen en er daarom voor moeten kiezen levensreddende ingrepen aan zich voorbij te laten gaan. Als erkende belangenorganisatie pleiten we met de Dag van Overprikkeling voor méér bekendheid van de ingrijpende gevolgen van deze sensorische overprikkeling.

 

Enkele feiten over overprikkeling:

 • In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 nieuwe mensen te maken met een vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk of door een hersenbloeding, herseninfarct, hersentumor, hersenontsteking enzovoorts.
 • Een groot deel van deze groep heeft door het opgelopen hersenletsel last van deze zintuiglijke en cognitieve overprikkelingsklachten. Naar schatting de helft van het totale aantal mensen met hersenletsel. Daar ongeveer de helft van heeft de ernstigste vorm. Dat is een stille epidemie.
 • Veel mensen belanden in een sociaal isolement doordat ze door deze overprikkeling niet of niet meer volledig deel kunnen nemen aan het gezins-, werk- en sociale leven.
 • Mensen die door het hersenletsel moeizaam of niet kunnen communiceren door bijvoorbeeld een afasie hebben ook grote moeite anderen duidelijk te maken dat zij niet tegen geluid, licht, bewegingen zien of drukte kunnen of daar fysiek ziek van worden.
 • Het kan u ook overkomen....

 

In de media en in de wachtkamer

De gevolgen van overprikkeling op het dagelijks leven, zowel op korte als lange termijn, zijn vaak heel moeilijk te begrijpen. Het is cruciaal om hier aandacht voor te vragen. Hersenletsel-uitleg wil bekendheid geven aan al deze klachten en symptomen. Immers, als mensen door het hersenletsel minder goed kunnen communiceren, wie geeft deze mensen dan een stem? Die stem willen wij hen met deze dag geven.

 

De stichting hoopt landelijke steun via social media en televisie te mogen ontvangen en roept middels deze mail ziekenhuizen, revalidatiecentra, individuele behandelaars en anderen, zoals supermarkten op om het volgende te doen:

 

 • Zet uit solidariteit de muziek gedurende één dag op 23* juni helemaal uit .
 • Zet de beeldschermen in de wachtkamers uit of zonder geluid.
 • Demp indien mogelijk het licht een beetje, een prettig symbolisch gebaar.
 • Vraag uw telefonie-dienstverlener om de wachtmuziek gedurende één dag uit te zetten, op 23 juni.
 • Vraag uw personeel om op 23 juni schoenen met zachte zolen te dragen in plaats van hoge hakken. Tik tik tik  tik kan eén prikkel teveel zijn.
 • Vraag de mensen om zachtjes te doen in de gangen en zich bewust te zijn welke achtergrondgeluiden er normaal gesproken zijn.
 • Bij vragen van uw bewoners, cliënten of patiënten over deze dag, stuur hen dan door naar onderstaande websites.
 • Voor televisie hebben we een documentaire; een professioneel gefilmde documentaire van een vrouw die helaas kwam te overlijden, omdat zij vanwege haar overprikkeling zich niet kon laten behandelen in het ziekenhuis met chemotherapie voor kanker. Elke geluidje van het ziekenhuis en elke lamp waren teveel. Ze is gefilmd in de laatste week van haar leven. Ze liet een man na en een dochtertje van nog maar twee jaar. Welke omroep durft het aan om deze film van 14 minuten uit te zenden?
 • Meer informatie over overprikkeling, en de invaliderende gevolgen hiervan vindt u op overprikkeling.com.
 • De resultaten van het onderzoek naar overprikkeling vindt u op https://www.overprikkeling.com/onderzoek-overprikkeling
 • Onze Engelstalige websites zijn:

 

Het zijn kleine gebaren van solidariteit die een grote betekenis hebben voor de mensen die met overprikkeling na hersenletsel leven.

De poster van 23 juni 2021 komt 22 juni in de avond pas op deze pagina en op social media.

For ever in Lock down?

Ieder mens heeft het recht om te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Het is alleen niet haalbaar voor hen met ernstige vorm van zintuiglijke overprikkeling. Zij leven in een ernstig sociaal isolement. Een stillere epidemie...met ± 80.000 nieuwe patiënten per jaar erbij in Nederland, waarvan ± 40.000 ernstige vormen van overprikkeling kennen. Belgische cijfers zijn niet bekend.


Wij belichten dit jaar de ernstige overprikkeling, hoewel we beseffen dat iedereen die ook maar enige overprikkeling kent, het eigen leed als ernstig ervaart. Wij bedoelen echter met 'ernstige overprikkeling' dat mensen ook fysiek ziek worden door prikkels, vaak met heel ernstige consequenties.


We wilden vorig jaar mensen laten nadenken dat er ook mensen zijn (met ernstige overprikkeling door hersenletsel) die niet kunnen profiteren dat de Lock Down opgeheven is. Voor hen zijn de deuren naar het openbare leven, terrasje, sport, clubleven, concert, gesloten tenzij er ècht hulp en aandacht komt voor dit probleem. Helaas is dit thema nog steeds actueel.


Wat als je afhankelijk bent van zorg en je kunt niet opgenomen worden in een ziekenhuis, vanwege het geluid en licht? Of niet eens in een verpleeghuis of revalidatiekliniek? Wat als je daar juist zieker wordt? We willen daarom dat in elke fase van de zorgketen kennis is  over het ziektebeeld dat volgt op een overprikkelende situatie. En dat dat zoveel mogelijk, juist in de zorg, voorkomen kan worden.
De deur gaat open naar de samenleving, en zelfs eigen gezin of familiebijeenkomsten als er ideeën komen voor echte hulpmiddelen. Nu ons onderzoek is afgerond willen we pleiten voor vervolgonderzoek onder andere naar goede medicijnen etc. We willen pleiten voor aanpassingen in de zorg en meer interventies.... Wij willen helpen, help jij dan ons?

We lanceerden in 2020 een campagne van 7 dagen met 7 mensen die in maximaal 7 zinnen iets vertellen over de impact van het isolement waarin ze leven en over de ziektegevolgen.


U begrijpt dat als wij in 17 talen kennis over willen dragen, het een belangrijk onderwerp is. We helpen mensen in 56 landen.

Meedoen middels social media?

De profielfoto van 2021 is al te downloaden!
We zullen hier 22 juni de poster als download plaatsen voor 23 juni 2021.

Verander tijdelijk je profielfoto of omslagfoto, dank! Deel je onze berichten dan help je ook!
De social media poster van vorig jaar is nog steeds te downloaden, want het thema blijft onveranderd belangrijk!

Profielfoto 2021
Afbeelding – 73,1 KB
23 Juni 2020 Dag Van Overprikkeling Omslagfoto
Afbeelding – 2,1 MB 883 downloads

Radio


Beluister hier het radio interview terug met Ariana, teamleider van Hersenletsel-uitleg.nl (10 minuten) voor 23 juni, Dag van Overprikkeling.


 
NPO Radio 2 Dank dat jullie (humoristisch) aandacht schonken aan de Dag van Overprikkeling!

 


Film 2018 hieronder in beeld
 

Het filmpje van de Dag van Overprikkeling 2018: (https://www.youtube.com/watch?v=nQAP8K26ry0)

Filmpje van 2017 (staat ook op You tube)

MANON HEEFT EEN MOOIE STRIP GEMAAKT VOOR 23 JUNI