Ziek

Onderstaand filmpje is schokkend om te zien.
We zien een jonge man met hersenletsel die ligt te schokken op bed, met koptelefoon en blinddoek voor. Hij is zwaar overprikkeld in de zintuigen. Eén van de eerste gevolgen van overprikkeling bij hem is, net als bij velen, slapeloosheid. Voor de slapeloosheid werd hij opgenomen in een ziekenhuis waar de prikkels overal om hem heen waren. Hij is in een bijna fatale uitputting belandt, met deze schokken tot gevolg. Elke keer als hij ernstig overprikkeld is, krijgt hij langdurig deze myoclonieën, anders dan een myoclone epileptische aanval. De neurologen die hem behandelden beschouwden dit ook niet als epileptische aanvallen maar zien een man met NAH, die extreem auditief en visueel prikkelgevoelig is. Voordat deze klachten uitdoofden ging er meer dan een jaar overheen. Ook een enkel polikliniek bezoek kan zo ziek maken.


Hij is helaas niet de enige met deze uitingsvorm of met andere fysieke gevolgen van ernstige overprikkeling. Onze hele achterban wordt ernstig fysiek ziek van gewone prikkels die anderen niet eens opvallen.

Psychisch is deze man overigens gezond verklaard door twee psychiaters. Hij heeft ook geen enkele vorm van hyperventilatie.

Als de (reguliere) zorg niet toegankelijk is voor de mensen die zo prikkelgevoelig zijn door hersenletsel, en zo ziek worden van gewone prikkels - wie zorgt er dan voor hen?

Het filmpje is niet met elke mobiele browser af te spelen Wel vanaf een vaste computer of via andere browser.


Het is verboden dit filmpje te kopiëren of openbaar te vertonen, in verband met privacy. Dank voor uw begrip.

Download: Dringend behoefte aan prikkelarme woonzorg-/logeerlocaties voor cliënten met NAH

Dat het een reëel probleem is dat de (reguliere) zorg niet is ingespeeld op deze problematiek, en er géén prikkelarme woon-zorglocaties of logeerlocaties te vinden zijn, toont de  tekst in onderstaande download van onafhankelijke cliëntondersteuners. Het aantal van 200 dat in het document genoemd wordt, slaat op het aantal mensen die nú acuut een woon-zorgplek nodig heeft. Het aantal mensen met de ziekmakende vorm van Overprikkeling is vele malen groter.

Moeite Clientondersteuners met het Vinden van Prikkelarme Woon-zorg- en logeerlocaties
PDF – 203,8 KB

Nieuwbouw of renovatie van uw zorgpand

Wij roepen daarom bestuurders in de zorg op om hun woon-zorglocatie prikkelarm te maken bij renovatie en middels nieuwbouwplannen. Denk daarbij ook aan de ligging. Dichtbij de natuur. Niet bij drukke wegen, rondwegen, basisscholen, speelpleinen, winkelstraten of onder vliegroutes. Besef dat groepsgerichte zorg geen of zéér beperkte mogelijkheid is voor deze doelgroep. Deze mensen kunnen niet naar een "gezellige" huiskamer. Mogelijk, voor sommigen, alleen als een gesprek centraal gehouden wordt. Denk ook aan interne isolatie opdat roepende bewoners niet gehoord worden of de etenskarren, de klossende schoenen van personeel op harde vloeren, te hard afgestelde piepers, luchtverversingssystemen etc. Denk na over akoestische oplossingen! Er is bijvoorbeeld noise-cancelling glas te koop. Dank!! Wij denken graag mee.