Magyar

Ezt az oldalt még nem javították ki az Ön nyelvén. Elnézést kérünk. Kérjük, segítsen nekünk a fordításban.

 

Kövesse a tudományos kutatásról szóló híreket és azok időközi jelentését a https://www.overprikkeling.com/onderzoek-overprikkeling  oldalon A zárójelentést várhatóan 2020 december elején teszik közzé.

 

Szenzoros túlterhelés / elárasztás / szenzoros túlstimuláció / szenzoros információk feldolgozásával kapcsolatos problémák

 

Ezen a webhelyen ismertetjük az agyi sérülés krónikus és fogyatékos, de láthatatlan hatásait vagy szenzoros túlterhelését.

"Hersenletsel-uitleg.nl" (Az agyi sérülések magyarázata) a holland weboldalon található, az okokról, következményekről, a klinikai képekről vagy az agyi sérülésekről szóló összes lehetséges információs központ. A weboldal agyi sérülésekkel küzdő emberek, gondozók, szakemberek és érdeklődők számára készült. Mindent el lehet olvasni egy fordító számítógéppel. Holland honlapunk részben angolra van lefordítva Brain injury explanation.

 

2013 eleje óta keményen dolgozunk annak érdekében, hogy az agyi sérülés következményeként ismertté váljon az érzékszervi túlterhelés (áradás / túlstimuláció) kérdése. Megoldások kidolgozása, valamint tudományos kutatás és elismerés kezdeményezése egy olyan nagy csoport számára, akik már nem tudnak részt venni a közéletben, a családban és a családi életben; egy elfeledett csoport, néma katasztrófa. Mint elismert betegek érdekképviseleti szervezete az agyi sérülések szenzoros túlterhelésével küzdő emberek számára, 2015-ben alapítvány lettünk, és jótékonysági szervezet státuszt szereztünk 2015-ben a Holland Agy Tanács tagjává váltunk. Az agyi sérülés és a Whiplash-vel társult rendellenességek (WAD) utáni túlstimulációval rendelkező emberek érdekeit képviseljük a társadalomban és a politikában, és együttműködünk olyan betegek érdekcsoportjaival és egyetemeinkkel, akik tudományos kutatásban érdeklődnek az agyi sérülés ezen láthatatlan hatásai iránt.

 

 

1. Mi az érzékszervi túlterhelés?

A túlstimuláció kimerítő helyzet, amelynek neurológiai eredete van, és amely akkor fordul elő, amikor az agyban több információ (ingerek formájában) érkezik, mint amennyit képes feldolgozni. Az inger olyan információ, amelyet érzékeinkkel kapunk; látás, hallás, illat, ízlés, érzés (külső ingerek) vagy gondolatainkon vagy testünkön keresztül (belső ingerek). A hőérzékelés (hő és hideg) nocicepció (fájdalom), a propriocepció vagy a helyzetérzékelés / testtartás érzékelés is túl stimulálható *. A propriocepció az a képesség, hogy érzékeljük saját testünk és testrészeink helyzetét.

 

 

Az érzékszervi túlterhelés problémájának különféle nevei vannak. (Mi a neve ennek a hatásnak magyarul? Segíts nekünk fordítani!) A túlstimuláció, az érzékek elárasztása vagy az érzékszervi túlterhelés mindegyike súlyos és alábecsült problémára utal. A krónikus és alkalmatlan láthatatlan következménye az agyi sérülésnek. Nem hasonlítható össze a hiperakusissal. Időnként a hyperacusis és a túlstimuláció vegyes formái vannak. *. A szenzoros túlterhelés következménye, de valójában önmagában betegség. Agyi sérülés esetén valami véglegesen megsérült az agyban. Ha két évvel a sérülés után az érzékszervi túlterhelés nem csökkent, akkor az az előrejelzés, hogy valakinek meg kell tanulnia élnie vele ... [* forrás: kérdőíveink; tekintsd ezt szerzői jognak]

 


A túlstimuláció gyakori azoknál az embereknél, akik agyi sérülést, ostorcsavart, ME-t, egyéb neurodegeneratív rendellenességeket szenvednek, és azokban az emberekben, akiknek hipofízis nem működik megfelelően. Kimerítő helyzet, amelynek neurológiai eredete van, és akkor fordul elő, amikor több információ (inger formájában) érkezik az agyba, mint amennyit képes feldolgozni. Az inger olyan információ, amelyet érzékeinkkel kapunk; látás, hallás, illat, ízlés, érzés (külső ingerek) vagy gondolatainkon vagy testünkön keresztül (belső ingerek). A propriocepció vagy a pozícióérzékelés / testtartás-érzék túl stimulálható. A propriocepció az a képesség, hogy érzékeljük teljes testünk és / vagy testvér testének helyzeteit. Úgy tűnik, hogy az egyensúly különböző szenzoros sejtjeiből származó információk szintén túlzottan stimulálhatják az agyat.

Az emberek azt is jelezik, hogy tengeri betegségben vagy részegnek érzik magukat, mintha az egyensúly megzavart volna. Általában ezeket az ingereket az agyunk megfelelően dolgozza fel. Az agy ezen képességét „mentális képességnek” nevezzük. Agyi sérülés után az ingerek feldolgozása gyakran megszakad (szenzoros túlérzékenység), és szenzoros és kognitív túlterhelés lép fel. Ez bosszantó panaszokat eredményezhet, amelyek gyakran nehéz és lassú folyamat a * helyreállítása során. További információ az agyfáradtságról vagy neurofatigue-ról. [* forrás: kérdőíveink; tekintsd ezt szerzői jogi védelemre]

 

 

2. Hol az agyban? A túlstimulációban részt vevő agyszerkezetek olyan idegi struktúrák, amelyek felveszik egy ingert és feldolgozzák azt az érzékeléstől a megismerésig (észlelés, gondolkodás és emlékezés). Vagyis a kezdőállomástól a végállomásig. Ezenkívül az amygdala, az agytörzs, az agyalapi mirigy és a talamusz, a talamikus magok, a bazális ganglionok és a neurotranszmitterek, a glutamát és a GABA + szerotonin mindegyikének sértetlenül együtt kell működnie a szűrésben. Leggyakrabban az ingerek feldolgozásához kapcsolódnak, mivel ezek a struktúrák az ingereket fontosság szempontjából veszik, szűrik és kódolják. De az elülső lebeny agykéregének szerepe van az egészséges agy ingerének csillapításában is.

 

 

3. Milyen kellemetlenséget okoz a túlstimuláció? Mit találtunk felmérésünk (2016) eredményeiben:

A túlstimuláció kellemetlensége az enyhe idegességtől a fejfájásig * és a fájdalomnál a szemben, fülben * és a bőrben *, émelygés *, hányás *, kimerültség * egészen az ideiglenes bénulási tünetekig *. Röviden: túlterhelt rendszer és a stressz forrása *, és fizikailag beteg *.

 

Sok agyi sérülés áldozata folyamatos kimerültség alatt áll a krónikus túlzott stimuláció * miatt, amelyet alig lehet vagy nem lehet kiképzni * pihenő és szünet stratégiákkal *. Gyakori az érintett oldal * bénulásának ideiglenes romlása, például az arcban, a karban vagy a lábban *, és a zavaró beszéd *. Az emberek meghaltak a túlzott stimuláció okozta krónikus kimerültség miatt *. A túlstimulációt nem szabad alábecsülni! Számos panaszt fedeztünk fel, eredményeink rendelkezésre állnak tudományos kutatásokhoz. [* forrás: kérdőíveink ezt szerzői jognak tekintik]

 

A folyamatos stressz, mint állandó túlstimuláció esetén a test folyamatosan termelődik stresszhormonokat, amelyek megváltoztathatják az idegrendszert. Ez olyan panaszokhoz vezethet, mint gyomorproblémák, autoimmun rendszer megváltozása, szív- és érrendszeri betegségek, izomfunkció megváltozása, alvás- és alvászavarok, depresszió, kiégés vagy szorongásos rendellenességek.

 

 

4. A túlstimuláció három kategóriája

 

Mit találtunk felmérésünk (2016) eredményeiben:     

 • A határérték azonnali túllépésének formája. Például háttérzaj okozta. Eredmény: azonnali túlstimuláció *.     
 • Az ingerek felhalmozódásának formája (mint a forgalmi dugó), és egy bizonyos pillanatban már nem dolgozhatók fel. Aztán ott van a túlstimuláció *.  (Például egy személy akár 10 percig zajos és elfoglalt környezetben lehet, de azután túl sok lesz. Annak elkerülése érdekében, hogy ez a személy betegjön, 10 percen belül távozik).     
 • Késleltetett hiperfókuszos túlzott stimuláció *. Amikor az emberek tudatosan és önként képzik magukat, hogy „képesek legyenek valamit tenni”, a túlzott stimuláció könyörtelenül sztrájkolhat (késleltetett, de még mindig). Ebben az esetben az edzésnek káros hatásai vannak *. [* forrás: kérdőíveink ezt szerzői jognak tekintik]


5. Hogyan lehet felismerni a túlstimulációt?

 

Mit találtunk felmérésünk (2016) eredményeiben:

Felmérésünkben az emberek jelezték, hogy a túlzott stimuláció tünetei személyenként *, helyzetenként * és pillanatonként * változnak. Ez néha megnehezíti a túlstimuláció felismerését mind a környezet, mind az érintett személy számára *. A túlstimuláció napról napra ingadozik, amikor a túlterhelés már halmozott. * A túlstimulációs trigger különbözik *. A következő problémákat említjük felmérésünkben:

 

- Extrém (hirtelen) fáradtság, hosszú gyógyulás *

- Erős fejfájás, Nyomás a fejben * *

- Olyan érzés, hogy nagyon szoros nyakkendő van a feje körül *

- Már nem tud részt venni egy beszélgetésben *

- Nehéz beszélni és artikulálni *

- Nehézség és lassú gondolkodás *

- Csökkent koncentráció *

- Csökkent mozgáskoordináció *

- A kapcsolattartó elkerüli a viselkedést, mert a fejben túlterhelés *

- Más irányba nézik, és nem vesznek részt a beszélgetésben (sok ösztönzőtől védve)*

- Irritáció, agresszív viselkedés, legyél rövid, mondj rövid szavakat*

- Valaki érzelmi lehet*

- Hiperaktivitás, megnövekedett aktivitás, elfoglalt *

- Sírás, fáradtság sírás *

- Valaki ideges lehet*

- Megnövekedett pulzus, magasabb légzés vagy visszatartott légzés *
- Remegés, az izmok merevítése, esés esélye *

- Pislogó vagy csukott szem *

- Hányinger vagy hányás *

- Az arcizmok ideiglenes elvesztése *

- Az érintett oldal zsibbadása / csökkent motoros képesség *

- Rövid tudattalanság *

- Féloldalú bénulás*

- Epilepsziás rohamok *

- Teljesen kimerült érzés *

 

"Nagyon kaotikus vagy elfoglalt a fejemben, a szemem mögött. Rendkívül fáradt vagyok. Úgy tűnik, hogy a fejem bármely pillanatban széttöredhet. Gyakran beteg vagyok, gondolkodásom lassul, és csak úgy érzem, hogy összeszorult vagyok." az egyik válaszadó kijelentette. Fontos szem előtt tartani, hogy a túlstimuláció személyenként eltérő. * [* forrás: kérdőíveink ezt szerzői jognak tekintik]

 

6. A túlstimuláció különféle formái

 

Mit találtunk felmérésünk (2016) eredményeiben:    

 • Kognitív túlstimuláció *     
 • Érzékszervi túlstimuláció (hangok, kép, fény, szag, érintési érzés / érzés, helyzetérzék) *     
 • Érzelmi túlstimuláció *

 

Kognitív túlstimuláció oka:     

 1. Saját gondolatok *     
 2. Túl sokat mondtak vagy kértek túl sokat *  
 3. Sok feldolgozandó információ, például duplikált feladatok vagy multitasking. Az agyi sérülésekkel járó emberek gyakran nem tudnak két dolgot megtenni egyszerre. Vagy az egyik, vagy a másik. Például, ha egyszerre hallgatunk és dolgozunk valami mellett, akkor nem megy jól *.    
 4. Az információfeldolgozás gyakran késik agyi sérülés esetén, amelynek eredményeként az ingerek felhalmozódhatnak *.

Ez olyan helyzetet eredményezhet, amelyben a túlstimuláció súlyosságát alábecsülik az egészségügyi szakemberek, akiknek nincs megfelelő képzettségük ahhoz, hogy erre figyelmeztessék.


Szenzoros túlstimuláció oka:     
ZAJ

A hang általi túlstimulálás a háttérzaj kiszűrésének képtelensége miatt fordul elő, ami megnehezíti a beszélgetést. Felmérésünkben a következőkről hallottunk: zenei intolerancia *, magas vagy alacsony hangok *, gyermekhangok *, magas női hangok *, evőeszközök hangjai *, teáskanál keverés egy pohárban * és hasonlók. A ritmikus hangok *, például egy toll megütésével * történő irritáció is előfordul. Számos panasz hiperakusisra emlékeztet, vagy hasonló ahhoz, amikor a hangot gyakran túl hangosnak, zavarónak vagy fülét sértőnek tekintik.

 

 

LÁTOMÁS

A vizuális túlstimuláció akkor fordul elő, ha elfoglalt mintákat * vagy színeket * lát, sok otthonos dolgot lát a házban *, egy darab szöveget üres sorok nélkül *, mozgásokat látva *.

 

 

FÉNY

A fény által okozott túlzott túlteljesítés például fényvisszaverődésnél * *, bizonyos izzókban (halogén / tl) *, háttérvilágításban * vagy az árnyék változásában * fordul elő. Hírhedt az autó, amelyen sok fák és alacsony fák mögött halad az út *.

 

ÉRZÉKELŐ (FEELING / TOUCH)

Az érzés túlzott túlmutatása olyan embereknél fordul elő, akik mozgástól *, érintéstől *, rezgésektől *, bastontól *  Időnként a túlzott stimulációt érzéses fájdalomként * tapasztalják meg.


HELYZET SENSE (propriocepció)

A nap folyamán megfigyeljük testünk helyzetét, hogy a testünk hogyan viszonyul a körülöttünk lévő világhoz. Minden izomban, ízületben és kötőszövetben vannak olyan apró érzékelők (proprioceptorok), amelyek tudatják velünk, hogyan állunk, ülünk vagy fekszünk. Agykárosodásban szenvedő embereknél szédülés * vagy lábakban bizonytalan lehet *. Tehát túlzottan stimulálhatja a mozgás *, a fejed *, a bizonytalan érzés, hogy miként mozogsz egy térben *.

 

SZAG

A szagok izgalmát az étel illatok, a természetes illatok, a test illata, a parfümök és a dezodorok fokozott illata okozhatja*.

 

FÁJDALOM, FŰTÉS ÉS HŰTÉS

A nocicepció (fájdalomérzet) és a hőérzékelés (melegség és hideg érzése) olyan érzékszervek, amelyek túl serkenteni tudják. Azok, akiknek sok a fejfájása, valószínűleg túlterheltek és ezért túlzottan stimuláltak *.

 

Érzelmi túlstimuláció

Önmagában kérdéses, hogy az érzelmi túlstimuláció része a kognitív túlstimulációnak. Az érzelmi túlstimuláció az agyi sérülés utáni fokozott érzelmi sebezhetőséggel jár *. A túlstimulálás után az ember gyakran nem tudja szabályozni az érzelmeket *.

 

A reakciók gyakran érzelmi jellegűek, és személyenként változhatnak, a fáradtságtól kezdve a „másokkal való inkább érdeklődéssel *”, frusztrációval (magának is), mérgesnek vagy agressziónak. Valaki életének érzelmi helyzeteiben úgy tűnik, hogy a „mérőpohár” gyorsan megtel, és az érzékszervi ingereket kevésbé tolerálják. A sírás gyakran megkönnyebbülést jelent.

Olyan könnyek, amelyek nem feltétlenül kapcsolódnak a szomorúsághoz *.

Nem szabad összetéveszteni a kényszeres síráskal vagy az érzelmi labilitással.

 

A túlstimulációt nem mindig lehet megakadályozni. Egyesek olyan érzelmi túlstimulációt tapasztalnak, amelyben saját gondolataikat túlnyomórészt tapasztalják meg, mint vannak. Ugyanez vonatkozik a másik iránti részvételre és együttérzésre. A túlstimuláció három irányban működik.

 

A testet, a gondolatokat és az érzelmeket nehezebb ellenőrizni, ha túl sok ingert érzékelnek. *. Stimulus felhalmozódik *. Ha valaki már túlzott mértékben stimulálódott, a kognitív "postafiók" gyorsabban kitöltődik *. [* forrás: kérdőíveink ezt szerzői jognak tekintik]

7. Az ingerek torlódása

Ha több ingert kapunk, mint az agy képes kezelni, akkor még mindig sok (feldolgozatlan) inger található a forgalmi dugóban. Az idegrendszere el van foglalva azzal, hogy feldolgozza az összes bejövő hang, kép, szag, mozgás, érzés, gondolat „információját”, vagy hallgassa meg mindent, amit mondtak és hasonlókat. Az agyi sérüléssel járó embereknek nagy nehézségeik vannak az ingerek feldolgozása során. Normál ingerek hatására nagyon megbetegedhetnek.

Hasonlítsa össze ugyanazzal a forgalmi ajánlatmal egy normál négysávos autópályán, ahol hirtelen egy kis úton kell vezetniük

...beleértve a kürt hangját és az autóvezetők fényjelzéseit, akik nem akarnak állni!

 

 

 

8. A túlstimuláció következményeinek összefoglalása *     

 • Mit találtunk felmérésünk (2016) eredményeiben:     
 • Már nem tud gondolkodni *     

   

 • Harcok, menekülés vagy merevítés / fagyasztás reakciói (fight, flight or freeze)

 • Extrém fáradtság *     
 • A fáradtság ördögi ciklusa a tartós kimerültségig *     
 • Az emberek meghaltak kimerültség miatt a túlzott stimuláció hosszú távú felhalmozódása miatt *     

 

Fizikai panaszok a magas stresszhormon miatt, hosszabb stressz következtében, a túlzott stimuláció miatt *, az idegrendszer megváltozásának esélye, autoimmun rendellenességek, kardiovaszkuláris betegségek, izomfunkció megváltozása, alvás- és alvászavarok, depresszió, kiégés vagy szorongásos rendellenességek.

[* forrás: kérdőíveink ezt szerzői jognak tekintik]

 

10. Project Flooding

A Project Flooding-t létrehoztuk a betegek érdekeit felölelő szervezetként.

Reméljük, hogy elérjük, hogy a társadalom, az orvosok és a média komolyan veszi ezt a célcsoportot, és létrehozzon egy hálózatot, amelyet felhasználhatunk termékek fejlesztésére, de tudományos kutatásokra is.

Ösztönözzük a túlzott stimuláció tudományos kutatását. 2016 óta elismert betegek érdekképviseleti szervezete vagyunk az agyi sérülések túlzott stimulálása iránt.

2019-ben az agyi sérülésekkel küzdő személyek különösen jó munkájáért megkaptuk az aranyérmet.

 
E projektek önkéntesei vagyunk, de neurológusok vagy neuropszichológusok vagyunk.

Sok agyi sérüléssel járó ember segített elmondani tapasztalatait.

 

 

11. Szeretne segíteni? Szeretne jobb fordítást készíteni, mint amit megpróbáltunk? Szeretne segíteni az Ön országában élőknek abban, hogy jobban megismerjék az agyi sérülések túlzott stimulációjának problémáját? Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítsen nekünk egy jó fordításban. Köszönöm !!

lépjen velünk kapcsolatba !

 


A hirdetések nem az oldalról származnak